Beetje regen - Reisverslag uit Khartoem, Soedan van Marcel Giesbers - WaarBenJij.nu Beetje regen - Reisverslag uit Khartoem, Soedan van Marcel Giesbers - WaarBenJij.nu

Beetje regen

Door: Marcel Giesbers

Blijf op de hoogte en volg Marcel

19 Augustus 2007 | Soedan, Khartoem

Gisteren heeft het hier ongeveer vijf uur achter elkaar geregend. Onweer, bliksem de hele rataplan kwam naar beneden. Het probleem hier is dat de grond bestaat uit klei. Daardoor kunnen ze ook vrij gemakkelijk een “toekel” bouwen. Alleen het water trekt dus niet de bodem in maar blijft staan en begint dan te stijgen. Onze wooncontainers staan op ongeveer veertig centimeter hoogte en na vier uurtjes regenen stond het water nog maar tien centimeter onder mijn voordeur. Ik zag in mijn gedachte de koffers als langs mijn bed drijven. Haastig zoekende naar mijn reddingsvest bedacht ik me ineens dat ze die alleen verstrekken als je bij de Marine zit…..dat stond natuurlijk niet in de aanmeldingsfolder van de Koninklijke Marechaussee. Maar goed, de regen stopte op tijd en onze teamsite ligt nu tijdelijk in een waterpoel. Er is in ieder geval iemand blij met deze regenbui, en dat zijn de brulkikkers. Die hebben vannacht dan ook een ode aan mijn container gebracht van ongeveer 01.00 uur tot 06.00 uur in de morgen, waarvoor bedankt. Vanavond staat op het menu……brulkikker

Natuurlijk houd dit beetje regen ons niet tegen met betrekking tot onze werkzaamheden. We kunnen alleen onze auto’s niet gebruiken. Het probleem met de voertuigen is de sterk zuigende ondergrond. Je komt dan ook direct vast te zitten, dus alles gaat gewoon met de benenwagen. Al lopende kom je erachter dat niet alleen auto’s problemen hebben met deze ondergrond. Best grappig als je met je sokken in de modder staat en je laarzen een meter achter je uit de modder steken!!!! Volgens mijn UN collega’s moet het ergste nog komen. Maar gelukkig duurt het regenseizoen niet zo lang meer, tot einde oktober……
Daar sta je dan met je zonnebrand factor 30.

Drie dagen geleden ben ik naar het MSF Hospitaal in Nasir geweest. Dit is een Nederlandse organisatie. Gezien het feit dat het hospitaal een Nederlandse tintje heeft, heb ik natuurlijk geïnformeerd of er ook Nederlanders aanwezig waren. Helaas, alleen een Zuid-Afrikaan die ooit in Amsterdam had gewoond. Een Amerikaan heeft me een rondleiding gegeven en ik was erg onder de indruk van hun werkzaamheden. Ze hadden diverse afdelingen met vrouwen en kinderartsen. Verder waren ze druk bezig met het opzetten van een operatiekamer. Je moet je voorstellen dat het een drietal oude vervallen gebouwen zijn en wat tenten. De voorzieningen zijn nul. Iets simpels als stromend water om je handen te wassen hebben ze niet. Probeer maar eens een steriele ruimte te organiseren als operatiekamer, terwijl je weet dat de rivier de Nijl elk moment kan overstromen en alles onder water zet. Tegen de tijd dat ik aan het einde van mijn missie ben staat daar hopelijk een volledig draaiend hospitaal, voorzien van alle gemakken en middelen om de mensen hier medisch bij te staan.

Mijn werkzaamheden bestaan uit training en advies geven aan de lokale politie. Verder ben ik ook betrokken in het “ Gender & Child protection “ beleid. Gezien de gevoeligheid van dit onderwerp met betrekking tot de rechten van vrouwen en kinderen, kan en ga ik hierover niets vermelden op deze weblog. Wat ik je wel kan vertellen is dat ik erg blij ben met deze functie. Het is iets wat me na aan het hart ligt en waarvoor ik me sterk probeer te maken.
Dus niet dat je denkt dat ik alleen maar schrijf over regenbuien en kaplaarzen en verder niets te melden heb. Sommige onderwerpen kun je beter gewoon bespreken onder een genot van een bakje koffie in Panningen en niet, zonder na te denken over de consequenties, op een weblog plaatsen.

Groetjes uit Sudan,
Marcel.

• 19 Augustus 2007 - 11:23

Emile:

Ha Lange,

Ik zie dat je dezelfde probleempjes hebt als ik had in Irak voor wat betreft die regen die niet weg wil lopen. Een klein stukje over de base lopen en je loopt een halve meter hoger door de klei die steeds aan je schoenen blijft plakken. Ach ja, heeft ook zo z'n charmes. Goed te horen dat je een fucntie hebt die je aan het hart ligt. Dat motiveert om er tijd in te steken.
    Je hebt ook erg leuke foto's trouwens!!!!
    Wat betreft m'n knie, die wordt langzaam aan beter. De operatie was, zoals het er nu uitziet, een succes. Herstellen zal nog wel een aantal weken duren. Maar dan kan ik jouw verhalen tenminste goed bijhouden. Succes verder en keep up the good work.

Groeten uit een ZONNIG Breugel!

• 19 Augustus 2007 - 11:44

Lilipeke:

Met 1.98 meter kan het nog heel wat regenen voor het water je aan de lippen staat. Lisa vind het zielig dat er zoveel wat is en Kevin lacht zich kapot!!
    Groetjes van ons allemaal en we blijven je op de voet (lieslaars) volgen.
    Lilipeke

• 19 Augustus 2007 - 12:02

Bart & Dineke:

Hé neeffie,

Je bent een uitstekend voorbeeld voor je collega's met het nadenken over wat wel en niet te schrijven in je weblog. Pluimpje is op z'n plek!

Maarre, die paar regendruppies... dat is toch net iets anders dan twee dagen lang talk-of-the-town als het stoepje voor de voordeur een half uurtje niet meer te zien is hier in de lage landen. Dat onbewaakte ogenblik dat je kaplaarzen in de plunjezak terecht zijn gekomen moet je toch geregeld op je knietjes eren kan ik me zo voorstellen. Overigens zag ik gisteren ook nog zo iemand met een situatie van gesplitste sokken en schoenen... Met een 4x4 outdoor feestje was er eentje ook wat kwijtgeraakt. Wellicht dat dat qua modder een beetje jullie kant op ging. Je zou bijna gaan denken aan rubberbootjes? Of had je dan ook bij de KM moeten aanmonsteren...

Hé goed om te horen dat je nuttig werk kunt doen waar je zelf helemaal achter staat! Dat helpt de wereld toch weer een stukje beter, zowel in Soedan als straks weer thuis!

Bart, Dineke & de kids

• 19 Augustus 2007 - 18:51

Mark En Sas:

Ha die Marcel!
    Hier een berichtje uit Siebengewald maar dan iets verderop in de nieuweweg.
    Ons petje af voor wat je daar allemaal doet en mee maakt.Niets voor ons,maar we lezen met plezier je belevenissen.
    Succes en hou je taai.
    groetjes Mark en Sas Jacobs

• 19 Augustus 2007 - 19:33

Hellen:

Hoi Marcel
    Ik geniet ook van je verhalen over kaplaarzen, regen en andere ongemakken. Geweldig dat je je kunt inzetten voor een project dat je aan het hart ligt. Wat je hierover kwijt kunt dat horen we over een tijdje wel.
    Vanmiddag heb ik nog heerlijk op een Pannings terrasje gezeten, was gezellig en lekker zonnig ;-)
    gr Hellen

• 20 Augustus 2007 - 10:34

Steffan:

Hoi Marcel,

hier een berichtje van mij naar jou. Je hebt natuurlijk geen lieslaarzen meegekregen omdat ze simpelweg jou lengte maat niet hadden....... het lijkt zuid Duitsland van de afgelopen weken wel daar.
    Mooi dat je werk kan doen wat je na aan het hart ligt en jou kennende ga je er dan ook helemaal voor! Ga zo door!
    Ik volg je verhalen en ben benieuwd wat je nog allemaal gaat meemaken.

Gr van Stef

• 21 Augustus 2007 - 08:36

Henk&Thea:

Hoi waterrat,
    effe wennen voor 'n Limburger, nietwaar. Heb je daar misschien ook nog 'n genieafdeling; de waterclub van de landmacht. Volgens mij gebruiken jullie altijd wat je nodig hebt van de andere legeronderdelen, toch?
    Wij lezen elke keer met plezier jouw verhalen en zien ook je prima foto's. Prima verslagen, onze complimenten hiervoor.
    Lijkt me trouwens 'n uitdagende en dankbare, edoch moeizame taak. Veel succes hiermee; wij horen graag later in meer detail hoe een en ander in de praktijk is verlopen. Misschien in Pannerden of op een familiefeest in de toekomst!!
    Je foto's laten tot nu toe geen wilde dieren zien. Brulkikkers zijn niet wild toch! Zijn die daar niet of komen straks de krokodillen in dat hoge water.
    Dus laarzen maar aanhouden of stil blijven staan. Ik heb wel 's begrepen dat beide dingen helpen tegen het verliezen van laarzen en aanvallen van wilde beesten; sta stil en verroer je niet.
    Je hebt mogelijk wel als nadeel, dat door jouw lengte, de grote vogels op je gaan zitten!
    Maar dat lezen we weer graag in je volgende verslag(en).
    Voor nu veel groetjes van de Kattekers

• 23 Augustus 2007 - 07:23

Marti Melissen:

Hallo Marcel

henb met veel interesse je berichten gelezen. Ik wens je veel succes in de Rimboe en doe de groeten aan Mike. Die ken ik nog van Bosnie.
    Zelf kom ik in januari 2008 als UNMO ben benieuwd, zal tregelmatig berichten lezen.

Veels succes

Martin

• 23 Augustus 2007 - 07:26

Sander:

Heej marineofficier!
    zo te horen kun je meteen overstappen naar de Marine met al dat water..
    Hoeist verder daar? Zo te horen bevalt t goed daar? Ben je al op je eindbestemming aangekomen? Succes nog en maak er wat moois van!