Halleluja - Reisverslag uit Khartoem, Soedan van Marcel Giesbers - WaarBenJij.nu Halleluja - Reisverslag uit Khartoem, Soedan van Marcel Giesbers - WaarBenJij.nu

Halleluja

Door: Marcel Giesbers

Blijf op de hoogte en volg Marcel

02 September 2007 | Soedan, Khartoem

Vorige week maandag werden we verrast met een verzoek om een workshop te geven over de CPA (comprehensive peace agreement ) en HIV/AIDS in de Presbytarian Church. Het was al twee dagen eerder bekend bij onze ‘ teamleader and operations officer” en dan komen ze een uur van te voren aankakken met deze mededeling. Ik zag me al staan in de kerk al pratend over het gebruik van een regenjas en dat “ voor het zingen de kerk uit gaan” niet werkt??? Nu heb ik er een hekel aan om onvoorbereid een voorlichting te geven. Ik baalde als een stekker en heb dit dan ook even, op zijn Nederlands, laten merken. Het is naderhand allemaal goed gekomen, maar ik was er niet blij mee. Dan merk je dat er tussen het “UN police” personeel veel verschil is op het gebied van werkwijze.

Over zingen gesproken...toen Mike, Bhim (UN collega uit Nepal) en ik de kerk binnen kwamen lopen werden we overweldigd door het gezang van een koor. Er waren ongeveer driehonderd personen in de kerk en wij moesten samen met de locale Judge, de county commisioner, militaire observers en een handvol priester achter een stenen altaar gaan zitten. We hebben geloof ik wel twintig minuten zitten te luisteren naar het geluid van zware mannenstemmen gecombineerd met hoge vrouwenstemmen en Afrikaanse trommels. Het klonk geweldig. Tijdens de zang de armen in de lucht en bijbels of rubberen kaplaarzen (echt waar) boven hun hoofd. Toen het voorstellen van de gasten begon werd telkens Halleluja geroepen. Direct na het halleluja begonnen ze weer op die trommels te rammen en stond de hele kerk weer te zingen. Ik heb me moeten inhouden om ook niet een keer halleluja te roepen. Gewoon even tussendoor roepen en daarna weer de hele kerk inclusief trommels aan de gang. Prachtig. Mike en ik hebben al afgesproken om een dezer dagen naar de kerk te gaan om opnieuw naar het gezang met de trommels te luisteren. Misschien kunnen we dan ook een keer halleluja roepen……

Onze Pakistaanse teamleader heeft bijna een jaar in Sudan gewerkt en gaat ons deze week verlaten. Hij gaat naar huis en heeft daarom nog een afscheidfeestje gegeven. Het feestje was in het huis waar onze collega’s slapen. We waren uitgenodigd voor een BBQ met bier.
Tot nu klinkt het nog allemaal goed, maarrrrrr…..
Het lokale vlees wordt hier in de volle zon opgehangen en bespoten met insectenspray. Hiermee proberen ze te voorkomen dat er vliegeneitjes op worden gelegd die een redelijke invloed kunnen krijgen op je darmkanaal…….(maak hier maar een behoorlijke invloed van)
Een aantal collega’s komen uit Pakistaan en Nepal en daar eten ze geen koeien. Dus het werd lokaal geitenvlees met bot en vet. Er werd een roostertje te voorschijn gehaald, wat kolen in de fik gestoken en het feestje kon beginnen. Mike en ik hebben beiden wat stukjes vlees gegeten. Het zijn toch onze collega’s die elke dag dit soort vlees met rijst eten en je wilt hun toch ook niet beledigen. Als je dan op een stukje bot met vet zit te kauwen en dit probeert weg te spoelen met een warm Ethiopische brouwsel begin je jezelf toch af te vragen of geheelonthouder in combinatie met vegetariër niets voor je is…..Leve de Hollandse BBQ, zal ik dan maar zeggen.

Er zijn hier in Nasir niet veel blanken. Er is hier in Nasir al helemaal geen blanke die bijna twee meter is. Volgens onze tolk valt het nogal op als Mike en ik over de markt heen lopen. We horen dan meestal de kinderen kowasjaa zeggen. Kowasjaa betekent blanke man. Nu ben ik inmiddels bekend als de Dinka Kowasjaa , oftewel lange blanke man.Overal waar je loopt hoor je de kinderen fluisteren. Als je dan reageert door ze aan te kijken en kowasjaa terug te roepen hebben ze de grootste lol. Mike is de tella madjaak kowasjaa. Tella madjaak betekent geen probleem. Mike heeft hier een computertraining gegeven aan de Sudanese politie. Tijdens deze training heeft hij meerdere keren de woorden tella madjaak gebruikt. Dus als we ergens lopen krijgt hij steeds te horen Michael, tella madjaak. Ik denk dat we onze naamplaatjes maar veranderen in Tella madjaak Mike en Dinka kowasjaa Marcel.

Groeten uit Sudan

Dinka Kowasjaa Marcel.

• 03 September 2007 - 08:05

Emile:

Hoi hoi,

Al verschillende keren gebrobeerd een reactie te plaatsen, maar het lukt niet!!!!

• 03 September 2007 - 08:12

Emile:

En nu dus wel!!!

Wisten ze daaro wel waar ze aan begonnen om jou te vragen die voorlichting te geven???? Als ik dan terugdenk aan dat slap geouwehoer van jou tijdens de gemiddelde vroege dienst, dan heb ik er m'n vraagtekens bij!! ;-)
    Maar goed, jij hebt je kennis altijd paraat, dus het zal wel goed gekomen zijn.
    En dan lekker een BBQ zonder al het gebruikelijke vlees. Volgens mij krijg je nu de perfecte mogelijkheid om af te vallen aangeboden. Tja, het is niet overal even hygiënisch als hier in NL. Krijg je een sterke maag van!!

O ja, zit je er al over te denken om een nieuw tenue aan te laten meten? Ja, als ze jou daar een beetje als grote blanke reus beschouwen, misschien kun je dan een leuk pakje net als superman ofzo aanschaffen. Dan krijg je nog meer aandacht!

Nou, dit was dan mijn aandeel weer in de slappe klets ronde. Veel succes nog daar!
    Groeten

• 03 September 2007 - 08:57

Mia En Henk. :

Dag Marcel,

Pas vanmorgen hebben we je website ontdekt. Al ruim een uur met veel interesse alles gelezen en de foto's bekeken. Goed leesbaar en humoristisch geschreven.
    Jullie leven nu in een geheel andere wereld, maar zoals Thieu Haumann het altijd beleefde, ook met veel positieve instellingen van de mensen daar. Hopelijk kom je die daar veel tegen.
    Ons familieweekend was zeer geslaagd met goed weer en dito stemming.
    Vannachtheeft het hier slechts 16 mm geregend, nu schijnt de zon en loopt de temperatuur naar de 20 graden.
    Marcel veel succes met jullie missie.

Groetjes uit Well.

• 03 September 2007 - 19:01

Miranda:

hoi dinka,
    leuke laarsjes, staat je goed.
    je wens is uitgekomen, in een hutje in de rimboe, echt een avontuur.
    ik hoorde dat je behoorlijk was afgevallen, kan me wel voorstellen, zorg goed voor jezelf, geniet ervan.
    erg leuke site, ik blijf je volgen,

groetjes uit Linne van Miranda en de rest van de familie

• 04 September 2007 - 08:48

Henk En Thea:

Hoi Marcel,
    3e poging om 'n reactie te plaatsen. Kan jij ook niks aandoen, neem ik aan. Of heb je soms 'n filtertje geplaatst?
    Je bent al heel snel aan 't inburgeren zo te lezen. Van dat tempo kunnen ze hier nog iets leren.
    Pas wel op met dat kaal geschoren koppie voor al die zon. Straks ben je ook zwart vanbovem en kunnen ze je ook niet meer vinden in het donker!
    In NL is het begin van de herfst aangebroken. Meer regen en meer woei aan de kust.
    In het weeken gaan we maar naar Limburg voor een kleine reunie (2 x 5) in Venray. Volgende week meer nieuws hierover.
    Intussen veel groetjes en succes van de Kattekers

• 05 September 2007 - 20:30

Roxanne En Kim:

hoi marcel.
    we hebben mee gekegen van mike.dat je onze leuke verhalen ook hebt gehoord. en er om moest lachen.haha straks lekker met verlof.geniet vooral van het eten en een koud bietje .groetjes de dochters van je buddy

• 06 September 2007 - 18:16

Theo Van De Ven:

Hoi Marcel,
    Wel veel ontberingen maar een ervaring voor het leven. Ik heb begrepen dat je binnenkort even naar Nederland komt wippen. Kun je meteen even op krachten komen door het Nederlandse voedsel in ruime mate te verorberen. Dat zal dan ook wel weer maagklachten opleveren. Maar beter maagklachten van teveel eten dan van te weinig eten of te slecht eten. Groetjes uit Boekel, ook van Els.

• 06 September 2007 - 19:17

Jan &Anny:

Hallo alweer een mooi verhaal hallelua, alweer een ervaring rijker zingen in de kerk hallelua , BBQ op zijn soudanees hallelua en dan die slijterij (hik)hallelua en de kapper aan huis hallelua genieten groeten uit de berkenstraat doeiiiiiiii

• 07 September 2007 - 11:45

Pieter Leers:

Hoi Marcel,

ik heb net je berichten van de afgelopen maand gelezen. Het klinkt allemaal heel interessant. Volgens mij voldoet het ook precies aan de redenen waarom je graag op uitzending wilde. Je ziet namelijk heel veel en maakt ook veel leuke dingen mee.

Ik moet trouwens zeggen dat die mooie laarzen je geweldig staan ;)

Veel plezier en vooral succes nog daar en vergeet je licht niet uit te doen voor het slapen gaan!

Pieter Leers

• 26 September 2007 - 20:13

Jules:

He Marcel,

Die laarzen van jou man! Daar kunnen 2 Indiërs in slapen onderhand. Ik zie dat het wel goed met je gaat. Suc6 de komende periode en ik ben blij als je terug bent.

Gr. Jules