Akobo
Door: Marcel Giesbers
Blijf op de hoogte en volg Marcel
09 September 2007 | Soedan, Khartoem
Afgelopen vrijdag ben ik op long rang patrol geweest naar Akobo County. Deze regio ligt op ongeveer een uur vliegen met de helikoter vanaf Nasir. Inderdaad heb weer in een Russische heli gezeten. Rook nog steeds naar kerosine. Net als een stewardess kwam een van de Russische piloten vooraan in de heli staan. “There is door and there is door, and there is door have nice fly, bye.............” Dat was dan onze safety check ????
Hij wees in de richting waar volgens mij de nooduitgangen zouden moeten zitten. Nu vond ik deze informatie nogal belangrijk gezien het jaartal van deze ijzeren kist met wieken.
Maar de verschillende nooduitgangen waren met mijn Europese ogen niet waarneembaar. Waarschijnlijk uitermate goed gecamoufleerd door de Russen. Was vorige week nog aan het halleluja-en geweest in de kerk, dus ging ervan uit boven nog wat tegoed te hebben voor een veilige vlucht.
Eenmaal geland tussen de koeien in een weiland, kregen we twee uur de tijd om ons werk te verrichten. Voordat je hier met de locale politie kunt praten en de gevangenis mag bezoeken moet je eerst toestemming krijgen van de County Commisioner. Deze persoon kun je vergelijken met een soort burgemeester van de regio Akobo. We werden ontvangen in een vergaderzaal met een podium. Op het podium stond een bureau en achter het bureau zat de Comissioner. Voor het podium bevonden zich een aantal bankstellen die opgesteld waren in een U-vorm. De teamleaders mochten links en rechts op het podium naast hem komen zitten. Ik was tijdens de ochtendbriefing aangewezen als teamleader, dus ik was de sjaak.
Toen we ons gesprek begonnen zag ik opeens een vleermuis door de ruimte vliegen. Deze parkeerde zichzelf op de kop achter de Commisioner. Het was een vrij donkere ruimte en toen ik op het podium naar boven keek zag ik opeens dat er ongeveer twintig vleermuizen hingen. Het gesprek duurde ongeveer een uur en de vleermuizen bleven maar door de ruimte heen fladderen. Boven de zaal hadden ze grote zeilen gespannen. Om de minuut hoorde je druppels op het zeil tikken. Buiten was het droog, dus het tikken kon geen regendruppel zijn.
Naderhand kwam ik er achter dat er boven de zeilen nog meer vleermuizen zaten. Moet ik de druppels nog uitleggen….. de zeilen stonden gespannen en zaten aardig vol. Ik zal hier absoluut nog vaker komen. Hopelijk zit ik niet onder de zeilen als het naar beneden komt……
Toen ik hier in de eerste week arriveerde ben ik op zoek gegaan naar een sport gelegenheid. Ik hoorde van een UN collega dat de Indiërs een tent hadden neergezet met fitness apparatuur. Ik ben dezelfde avond nog gaan kijken naar deze ruimte. De fitness apparatuur bestaat uit twee grote blikken Unox gevuld met beton en een stangetje ertussen. Verder een donkerbruin matje (wat eerst de kleur groen had) en twee kleine blikjes beton als haltertjes.
Ik ben na deze desillusie maar even onze teamsite gaan verkennen voor iets beters. Tijdens mijn wandeling zag ik opeens een bal de lucht in gaan die erg veel vergelijkenis vertoonde met een volleybal?? Het zal toch niet.
Ik richting de bal lopen en jawel een prachtig volleybalveld. De Indiërs waren fanatiek aan het volleyballen. Ik dacht bij mezelf even kijken. Voor dat ik het wist stond ik linksvoor in het veld als aanvaller. Ik kreeg meteen een mooie set-up en sloeg deze beheerst over het net. Nu komt het mooie. Er wordt niet doorgedraaid, dus ik bleef links voor aan het net staan. Ik zag dat aan de andere kant aardig uitgehaald werd met het smashen dus het licht stond op groen. Nu staan ze met ongeveer negen man in het veld. Drie voor aan het net en zes achter voor de verdediging. Met andere woorden je raakt nogal snel iemand. Maar ze vinden het geweldig. Ze gaan voor elke bal en de harder ik smash de fanatieker ze worden. Deze Indiërs zijn een militaire eenheid. Gezien het regenachtige weer liggen er om het volleybalveld wat waterplassen. Daar hebben ze dan een soldaat neergezet om de bal tegen te houden. Jaja, die mag niet nat worden. Nu heb ik tijdens het afgelopen volleybaltoernooi van Flamingo’s in Gennep met de trainer van heren1 gesproken over een basisplaats volgend jaar februari. Dit kostte me twee biertjes en de belofte te gaan trainen in Sudan…..Tada
Als het februari is sta ik in Gennep met twee biertjes…vier biertjes, moet wel een beetje aan mezelf denken.
Vorige week maandag heb ik een zeer belangrijke ontmoeting gehad met een lokale vrouwenorganisatie genaamd “the Mothers”. Een van de eerste opmerkingen die in Khartoum werd geplaatst was de vraag waarom er geen vrouwelijke collega’s uit Nederland waren meegekomen. Als man zijnde kun je hier niet zo gemakkelijk contact krijgen met vrouwen en kinderen. De barrière om te praten over leed wat hen is aangedaan is al groot genoeg. Als ze dan tegenover een vreemde man uit een ander land zitten wordt het nog moeilijker. Een vrouwelijke collega wordt dan ook bijna altijd belast met de Gender and Child zaken.
Ik had gehoord van een vrouwen organisatie in Nasir en ben bezig geweest om contact te krijgen met deze groep. Afgelopen maandag hadden ze me uitgenodigd om bij een van hun “meetings” aanwezig te zijn. Ik was samen met Mike, twee andere collega’s en een tolk gegaan, en was zeer nieuwsgierig naar deze bijeenkomst. In het begin waren ze erg stil en afwachtend naar wat wij te vertellen hadden. Ik heb mezelf voorgesteld en ben, middels de tolk, gaan praten over onze aanwezigheid als “ UN police” in Nasir. Nadat ik over verschillende onderwerpen had gesproken heb ik ze uitgenodigd om te reageren. Het duurde even, maar na een minuutje begon de eerste voorzichtig te praten. Na deze eerste zet werd onze tolk aan alle kanten benaderd door verschillende vrouwen die wilde reageren. We hebben veel verhalen gehoord. Een van de grootste problemen is het feit dat de meeste vrouwen in Nasir analfabeten zijn. Hierdoor worden ze niet als evenwaardige partner van de gemeenschap beschouwd. Ook het afhankelijk zijn van de man is iets waar ze zich aan storen. Ze willen zelf iets opbouwen om een eigen inkomen te creëren.
Nu kunnen wij als UN alleen training
en advies geven. Voor het verstrekken van financiële middelen zitten er
hier zogenaamde NGO,
(Non Governmental Organizatons).
Deze kunnen hulp bieden bij het opzetten van faciliteiten. Toen ik informeerde of er interesse was in “workshops” over Gender&Child en Human Rights werd dit zeer enthousiast ontvangen. Alles wat met educatie te maken heeft is een manier om verder te komen in het leven en wordt hier als zeer belangrijk ervaren.
Nu heb ik inmiddels contact gehad met de groep Child Protection and Human Right in Malakal. In oktober komen ze om verschillende workshops te geven aan de groep “Mothers” Mogelijk dat hier ook een NGO bij aanwezig zal zijn. Wie weet, misschien groeit uit deze ontmoeting nog een mooi project voor de toekomst…..
Groeten uit Sudan,
Groeten uit Sudan,
Marcel.
09 September 2007 - 22:14
Marco Vd B.:
Fantastisch relaas van een weekje Sudan. Erg leuk om te lezen. Succes en ik kijk uit naar je volgende stukje proza. Die ***bunker ziet er goed uit met gezellige TL verlichting. Wel de deur dicht doen als het lampje brandt. Groeten, Marco. -
09 September 2007 - 22:44
Jenny:
Hey schat,
Geweldig om je zo te kunnen blijven volgen, en de foto's maken je verhaal meer inzichtelijker...Nog een weekje, en dan heb ik je eventjes voor mijzelf...Dan krijgen ze je na een dikke week weer terug, om door te gaan met je goede werk!
XXX
10 September 2007 - 18:16
Bart & Dineke:
Hé Marcel,
Wie had dat kunnen denken: volleyballen on the other side of the world... Kun je wel, volgens mij zijn Indiërs gemiddeld niet zo heel groot toch ;-). Had je nu maar met de coach van het Heren Nederlands elftal gesproken...
Erg leuk om zo een tipje van de sluier opgelicht te zien van wat er in Sudan gebeurt. Het grensvlak met ontwikkelingssamenwerking is bijzonder vaag! Hulde en veel plezier als je weer fff thuis bent!
Bart, Dineke & kids -
10 September 2007 - 19:09
Mia En Henk:
Dag Marcel,
Vanuit de heli te zien een wat kaal land maar op de volgende foto's wel met een kleurrijke bevolking. We zijn erg benieuwd wat je nog allemaal meemaakt en kunt betekenen voor die mensen daar.
Verder veel succes en plezier met je volleybaltraining.
Groetjes vanuit een nat en koud Well vandaag. -
10 September 2007 - 20:38
Jan&Anny:
Hallo Prachtig verhaal mooie foto,s geniet van het weekje JENNY en we blijven je volgen (bedankt voor het mailtje leuk)groetjes J&A -
11 September 2007 - 08:04
Henk&thea:
Hoi Marcel,
Indrukwekkende belevenissen en (het lijkt) ook een werkpakket, waar je trots en tevreden op kan terugkijken.
Veel van de foto's geven de indruk van 'n mooi (vakantie)land. Al is dit wel effe omschakelen zo te horen.
Unieke ervaringen, waar je volgens mij nog je hele leven op kan terugkijken.
Binnenkort eerst effe naar huis en 'n bruiloft hoorden wij afgelopen weekend in Venray bij de familie fietstocht.
s'Avonds nog wezen wokken in zo'n indisch wokrestaurant. Misschien iets voor jullie daar. Je pakt 'n schaal of plaat en haald van alles uit bakjes of ergens anders vandaan en mikt 't met wat vloeibare substantie in gloeiend hete schaal of op de plaat en effe bakken en eten maar. Bij het wokrestaurant kon je d'r van alles ingooien. Aangezien jullie daar ook van alles kunnen 'krijgen'!
Het weekend is ons weer prima bevallen. Weinig zon, maar ook geen regen en voor onze begrippen 'n goede temperatuur daar in het schone Limburg. Na 'n nachtje slapen in Venray en zondag's op de koffie bij je ouders, zijn we tevreden huiswaarts gekeerd naar de kust.
Vandaag weer aan 't oppassen in A'dam. Gisteren in Rijnsburg. En volgende week 'n weekje Rome. Ja,zo komen we ook nog 'ns ergens op onze oude(?) dag.
We houden je op de hoogte. Intussen veel succes en lol gewenst daar. Maar vooral nu 'n (niet Russische) prima reis naar en verblijf in NL gewenst van de Kattekers -
11 September 2007 - 17:26
Toos G.:
Hoi Marcel,
fantastisch jou verhalen te kunnen lezen en zo een beeld tekrijgen van jou verblijf daar.Veel foto's. Bedankt voor je berichten. Veel sukses.
groetjes.
Toos en Ton
11 September 2007 - 18:03
Erika Den Hartog:
Hallo Marcel!!
Wow.. geweldig dat we allemaal een stukje kunnen meebeleven van jouw avontuur. Afrika is 1 groot avontuur, en middels jouw verhaal blijkt dat ook wel. Ben stiekum wel een beetje jaloers.. zou graag even een kijkje hebben willen nemen daar. Aangezien het 2 (of was het 3) jaar geleden is dat we familieweekend hadden, is het misschien een idee om daar ons kamp op te slaan? Iedere avond verplicht kampvuur om de muggen (en vleermuizen) weg te houden... De plaatselijke bevolking een beetje te entertainen en natuurlijk bovenal de familieband wat te versterken. Maar.. alle gekheid op een stokje. Leuk dat we allemaal een heel klein stukje kunnen bijdragen aan een beetje Nederland daar in Sudan! Nu ik op de hoogte ben gesteld van deze weblog, zal ik je ook blijven volgen en zeer zeker Sly! Jenny!! ook jij petje af dat je je man een half jaartje afstaat! Ciao Marcel.. tot gauw!
Erika, Sylvester, Romeo -
11 September 2007 - 20:06
Jacqueline, Sjors:
Hoi Marcel,
En dan nu ook een berichtje uit Ottersum. Ja ja de signalen gaan snel in het Limburgse land.
Wat een geweldig gevoel moet dit werk in Sudan je geven. Fantastisch!
Leuk om je verhalen te lezen en de foto's te bekijken.
groetjes van Jacqueline, Sjors, Lisanne en Jeroen (vandaag 9 jaar geworden) -
15 September 2007 - 08:37
Els Vd Ven:
Hallo Marcel,
Wat een geweldig verslag. Wat me het meest aantrok was natuurlijk onderdeel "mothers"Dit vind ik zo geweldig. Ik meen dat ik er vorig jaar iets over gelezen heb? Dat zijn vrouwen die van grote betekenis zijn voor zo'n land. Samen sterk voor het goede doel geweldig!
Marcel wat een geweldige periode in je leven maak je mee. Volgens mij ben je daar de juiste persoon op de juiste plaats!!!
Ik vind het ook leuk dat je wens inzake je sportmogelijkheden ook vervuld is. Lijkt me bizonder om mee te doen in zo'n team!
Verder wens ik je een fijne tijd in Nederland. Geniet van alles en sterkte als je weer terug gaat voor deze levensopdracht waar je heel je leven kracht uit zult putten!
In Boekel is alles oke! Blij dat Monique en Bas weer uit Peru terug zijn. Nu Nicole nog naar Nepal zoals je weet...
Succes met je werk daar en we kijken al uit naar het volgend bericht!!!
Liefs Els, Groetjes Theo -
17 September 2007 - 18:16
Rob K:
He Lange, je geeft die mannen daar toch wel een kansje om ook eens een punt te maken. Verder blijft het mooi om je met je verhalen te kunnen blijven volgen. Succes verder. Groetjes uit Venlo -
18 September 2007 - 21:46
Steffan:
Hoi Marcel,
wat ik me nu afvraag: Speel je ook volley op die zwarte laarzen die al eerder voorbijkwamen???? En hangt het net ook wel op de juiste hoogte want zo te lezen hadden ze geen kans.... Maar wat wil je ook met die lengte...
We missen je nu al in ons team voor het toernooi in panningen maar misschien kunnen we een uitwisseling doen voor die week en een politeteam daarnaartoe sturen en jij met wat van die kleine mennekes hierheen... wie weet wat er gebeurt... hahahha
alle gekheid op een stokje..... je doet goed werk en ik heb respect voor je en je humor laat je nog niet in de steek dus het zit zeker nog goed met je...
Groetjes van Steffan -
26 September 2007 - 15:27
Monique VdV:
Hee Marcel,
ik heb weer even bijgelezen op je site. Blij te horen dat je een project hebt gekregen wat bij je past (behalve dat je dus eigenlijk een meisje had moeten zijn :-))
Ondertussen ben je volgens mij al in Nederland geweest,maar dat lees ik nog wel in je volgende verslag.
In ieder geval weer succes met het terug zijn in Soedan, kan me voorstellen dat dat weer even wennen zal zijn.
Groetjes uit Nijmegen,
Monique -
28 September 2007 - 19:17
Frans BMO:
Beste Marcel
Zo te zien heb je het goed naar je zin in dat, op de foto's, mooie land. De onderkomens met die strooien dakjes voor een paar dollars zien er aantrekkelijk uit. Ik neem aan dat die van alle moderne gemakken voorzien zijn. Jouw onderkomen ziet er overigens best uit, óók van alle gemakken voorzien. Wat doe je eigenlijk in dat tentje?
De stukjes die je over je ervaringen schrijft zijn interressant om te lezen.
Het ga je goed, hou je taai en ga vooral zo door.
Groetjes en tot ziens.