Holland huis - Reisverslag uit Khartoem, Soedan van Marcel Giesbers - WaarBenJij.nu Holland huis - Reisverslag uit Khartoem, Soedan van Marcel Giesbers - WaarBenJij.nu

Holland huis

Door: Marcel Giesbers

Blijf op de hoogte en volg Marcel

17 November 2007 | Soedan, Khartoem

Na mijn Contigentsdag in Juba ben ik een paar dagen in Malakal gestrand. Het vluchtschema van de UN sluit niet echt goed aan waardoor ik hier vier dagen mijn werkzaamheden heb verricht. Ben op bezoek geweest bij de Sudanese “Traffic Police” en heb ook nog een vergadering bijgewoond van lokale NGO’s ( Unicef, Unhcr, Adra enz..) Nu heb ik op weg naar deze vergadering aan den lijve mogen meemaken hoe iemand uit Bangladesh een auto bestuurt. Natuurlijk wil ik deze ervaring met jullie delen gezien het feit dat het voor mij een ervaring was die grenst aan het naar beneden gaan in een olievat van de “Niagara Falls”…….Wat een rit zeg!!!!!. Ik zat linksachter de bestuurder en werd direct geconfronteerd dat men in Bangladesh een zeer bijzondere manier heeft van het omdoen van een autogordel. Eerst trap men het gaspedaal in waarna men rustig de gordel pakt en dan gaat kijken waarom deze niet in de sluiting klikt. Met als gevolg dat we dus de berm invlogen. Natuurlijk kon hij de gordel niet ingeklikt krijgen en hebben we ongeveer honderd meter door de berm heen gecrost. Normaal draag ik achterin geen autogordel…..nu had ik deze in twee seconden om. Na een paar minuten had “ unsere shummi” eindelijk zijn gordel in kunnen klikken. Ik dacht dat hij nu wel in de gaten zou hebben dat we naast de weg zaten. Maar nee hoor!!!. Meneer dacht waarschijnlijk dat we bezig waren met de rally Parijs – Dakar. Toen ik hem hierop wilde wijzen draaide hij zich om en begon hij al excuserend mij gelijk te geven. Maar zijn snuffert keek niet meer naar de weg, maar naar mij!!!! Stom Marcel, stom. Gewoon je mond houden en schrap zetten in die bolide. In Bangladesh schakelen ze ook niet terug als ze de bocht nemen. Ik wist niet dat het mogelijk is, maar je kunt een bocht nemen in de vijfde versnelling. De auto pruttelt en stottert, maar slaat netttttt niet af. Verder zijn de wegen hier bijzonder slecht maar je kunt om de gaten en kuilen heen rijden…..let op het woordje kunt!!!! Best knap als je elk gat in de weg weet te vinden. Echt, mijn ribbenkast is zeker tien centimeter naar boven verschoven en mijn kont was blauw van het stuiteren. Normaal bewaar ik mijn schietgebedjes voor de Russische helikopters, maar vandaag heb ik hierop een uitzondering moeten maken. Ik hoef denk ik niet uit te leggen wie er terug heeft gereden.

Maar goed, ik ga vandaag vanuit Khartoum vertrekken voor mijn verlof. Heb er enorm veel zin in. Ben toe aan een frisse wind. Even genieten van het Nederlandse weer en het allerbelangrijkste Jenny weer zien. Nu had ze me al gemaild over de temperaturen. Hier was het vandaag weer tegen de veertig graden. Vier dagen geleden was het in Malakal maaaaaaar vijfentwintig graden. Het regende een beetje en ik dacht toen nog dat het behoorlijk frisjes was…. Dat wordt dus bibberen als ik op Schiphol ga landen. Natuurlijk staat Jenny te wachten met twee broeken, drie truien, twee paar jassen, drie paar sokken, muts, das, warmwaterkruik en een halve liter rum (60%) dus dat overleef ik wel.

Nu heb ik de laatste twee dagen in het Holland huis geslapen wat gedeeltelijk door ons wordt betaald. Het overige bedrag wordt door Defensie (lees belastingbetalers) bijgelapt. Dus bij deze bedankt voor jullie bijdrage aan mijn onderkomen in Khartoum. Het Holland huis bestaat uit twee appartementen. Eén appartement heeft twee slaapkamers, een keuken, douche/toilet, woonkamer en een klein terras. Het tweede appartement heeft drie slaapkamers, een keuken, 2x douche/toilet, woonkamer en een groot terras. Hiervoor betalen wij zevenendertig honderd dollar ($ 3700.00) per maand. Best veel geld voor niet echt bijzondere appartementen. Maar ja, als de UN arriveert stijgen de prijzen vaak…

Momenteel is het erg druk in het Holland huis. Er is een nieuwe club Nederlandse militairen aangekomen die de laatste dagen ook het genot hebben mogen ervaren van de “PowerPoint tiendaagse”, oftewel de inductie week van de UN. Doordat het erg druk is was er weinig plaats meer voor mr.Marshall. Maar ik kan ik jullie vertellen dat ik de mooiste slaapplaats van het Holland huis heb weten te bemachtigen. Dit zal een zeker een mooie herinnering zijn als ik volgend jaar februari mijn missie in Sudan ga beëindigen. Ik slaap namelijk in mijn klamboe buiten op het terras onder de heldere sterrenhemel van Khartoum…

De groeten uit Sudan

Marcel.

• 17 November 2007 - 08:56

Els Van De Ven:

Lieve Marcel,
    Geniet van je verlof en sterkte met de kou want vannacht heeft het gevroren!!!
    Goede Reis!!!
    Liefs uit Boekel

• 17 November 2007 - 09:10

Hellen:

Ha Marcel
    Als het goed is ben je nu al lekker op weg naar het mooiste en fijnste holland huis (in Panningen) Wij wensen jou en Jenny een super verlof!!!
    Groetjes uit siebengewald

• 17 November 2007 - 18:08

Je Buddy:

Hoi Marcel

Nu je kont bont en blauw is kan Jenny je lekker masseren hahahaha. Nou Bud geniet van he verlof en kom vlug weer terug want dan kan ik hahahaha
    gr aan Jenny

je eenzame buddy

• 18 November 2007 - 11:40

Steffan:

Hoi Marcel,

allereerst.......... je moet columschrijver worden volgens onze mening hier in Meerssen!!
    Geniet van je verlof en inderdaad het heeft gevroren hier vannacht!

Gr Steffan

• 24 November 2007 - 17:54

Kimberley :

heey buddy van mijn pappie

geniet van je verlof van het goede leven hier in Nederland en lekker gezellig met Jenny. snel terug gaan.. hahahhaha want dan komt mike hier heen en gaan we gezellig naar centerparcs. kerst daar vieren.:)jij kan nog leker warm onder de lucht slapen, wij vriezen ons hier in. met al die kou!!

nou geniet van je verlof!!

xxxxxxx kimberley

• 27 November 2007 - 08:29

Henk&thea:

Hoi Marcel & Jenny,
    Geniet ze van jullie get together in NL.
    Niet te veel naar buiten maar; want 't is aan de frisse kant in NL. Ik zou het wel weten: lekker flesje, lekker etentje en dan lekker.... volgende lekkere dingen! Nietwaar.
    Al zijn je ervaringen in Soedan ook niet te versmaden, als je ze zo leest. Maar dit komt zeker ook voor een groot deel door de wijze waarop je ze beschrijft. Ben na februari benieuwd wat we dan mogelijk nog meer kunnen horen. Misschien komen uitblazen en kletsen tzt aan zee? We zien 't graag tegenmoet. Maar it's all yours natuurlijk.
    groetjes en weer tot de volgende keer van de kattekers

• 03 December 2007 - 17:52

Roxanne:

Hee marcel ! ;D
    Wat fijn eh lekker weer thuis zijn samen Met Jenny! lekker hoor wij verheugen ons ook heel erg weer op de tuiskomst van mikiee! hahah Mikiee zal je wel missen hoor! en jij hem ook weer als hij met verlof gaat Gelukkig gaat verder allesgoed met jullie! Geniet nog van je verlof! xx roxanne (Andere dochter van mikiee) haha

• 05 December 2007 - 15:06

Bart:

Ha Marcel,

ik heb altijd gedacht dat ik goed kon ouwehoeren, maar als ik jouw verhalen lees ...!
    Ik kan je garanderen dat ik, als ouwe "Jan", toch wel jaloers ben op jouw avonturen.
    Ik wens je, ook namens Kim, nog ´n fijn verblijf daar in de rimboe en blijf gezond.
    Tot mails,

gr.de lange van oppe Ruiver

• 11 December 2007 - 12:42

Henk Smith:

Hey Marcel, Ik weet jouw nachtmerrie te delen met die bangladeshi super coureurs... Ik heb ze ook in Bosnie meegemaakt. Ik dank god nog elke dag dat ik hedentendage nog gezond rondloop!!

Ik hoop dat je komende tijd nog kunt teren op je verlof dat je net genoten hebt.

Groetjes en keep up the good spririt!
    Henk

• 13 December 2007 - 08:39

PBTB:

Je had een voorbeeld van wat hier gebeurde tijdens je vorige uitzending. Leuk om jouw verhalen te lezen wat daar gebeurt. Veel plezier in Panningen en de groetjes aan Jenny.

PBTB